DIGITAL PLATTFORM

En plattform er en digital markedsplass eller forretningsmodell der det er lagt til rette for brukere og produsenter til og komme i kommunikasjon og skape en effektiv plattform hvor flere elementer er smalet for å gjøre plattformen så effektiv at man klarer og senke transaksjonskostnadene mest mulig.

Pexels.com

Finn.no

Finn.no er et godt eksempel på en  norsk plattform som tilbyr et bredt utvalg av flere ulike tjenester; selge og kjøpe nye eller brukte gjenstander, søke jobb eller legge ut jobbannonser, bestille ferie tur eller utlyse småjobber som å være hundepasser eller handle for andre som trenger en ekstra hånd. Plattformen fungerer ved at man har ulike valg når man besøker siden, vi kan velge mellom; torget, eiendom, bil og ernæring, jobb, reise, båt, båtabbonomentt, MC, økonomi, nett bil, møteplassen og til slutt mitt anbud. Dette gjør det lettere for brukere av plattformen til orientere seg på nettsiden og det er lett og finne frem til den tjenesten du ønsker og yte. Videre er det sentralt å lage en egen bruker på Finn.no for og kunne benytte seg av blant annet kjøp og salg, dette er kostnadsfritt og enkelt. Videre kan vi se på hvem selve brukerne til plattformen er, da det er så mange ulike tjenester og benytte seg av er det en bred målgruppe av hvem som bruker Finn.no. Det er alt fra personer som har et ønske om å søke nye jobb til vennepar som ønsker og finne seg en rimelig ferietur, men da Finn.no har en aldersårsgrense på 15 år kan vi gå ut ifra at dette er den «enste» begrensingen for hvem som benytter seg av plattformen. Finn.no samler for eksempel alle jobbannonser til sin nettside, og alt av informasjon om de forskjellige forumene på plattformen er samlet.

Hvordan senker Finn.no transaksjonskostnader?

For å senke transaksjonskostnadene er det sentralt for Finn.no og velge ut de tryggeste, billigste eller tryggeste produktene av ressurser (Krokan 2013, 69). det er ulike former for transaksjonskostnader; søke – og informasjonskostnader, kostnadene ved å lete etter riktig produkt, forhandlingskostnader, kostnadene ved å komme til enighet med selgeren av produktet og håndhevningskostnader, kostnadene ved å gjennomføre handelen. (Civita.no).

Kilder:

Transaksjonskostnader – Civita

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*